Joseph Langdon, leeftijd niet bekend, Warrant Officer Class II (Battery Sergeant Major) in het 59e Medium Regiment Royal Artillery, legernummer 771220. Laatste rustplaats op het Engelse oorlogskerkhof Jonkerbos te Nijmegen, grafnummer 20E7.(1)
Op zaterdag 2 december 1944 kwam een Brits legervoertuig, waarachter een kanon was bevestigd, tussen Maasbree en Blerick onder vuur van Duitse militairen te liggen. De chauffeur had ter hoogte van het Rooth een afslag gemist en reed nietsvermoedend het gebied in dat onder Duitse militaire controle stond. Ooggetuigen hebben na de bevrijding het voertuig met het kanon langs de Maasbreeseweg zien staan. Zij stelden vast dat daarbij een graf was gedolven. De militair was Joseph Langdon. De andere bemanningsleden van het geschut werden krijgsgevangen gemaakt. Ooggetuigen hebben gezien dat zij door Duitse militairen als krijgsgevangenen werden weggeleid.(2)
1) Joseph Langdon werd eerst begraven op de plaats waar hij sneuvelde, namelijk in de tuin van de familie Schouten, Maasbreeseweg te Blerick. Later werd het stoffelijk overschot overgebracht naar de begraafplaats aan de Dokter Blumenkampstraat, rij 35, graf 447. Na de ontruiming van deze begraafplaats heeft herbegraving op Jonkerbos plaatsgevonden. Deze gegevens zijn ontleend aan een schrijven van 20 augustus 2000 van de Commonwealth War Graves Commission te Ieper. Daarbij was een kopie gevoegd van een e-mail van dezelfde datum van het hoofdkantoor in Maidenhaed (Groot-Britannië) met gegevens over Langdon. 2) Dit voorval is beschreven in: The 15th Scottish Division door luitenant-generaal H.G. Martin, blz. 218. De laatste zin luidt: `The whole gun crew was missing, so it was possible that news of the impending attack [op Blerick] had reached the enemy'. |