1940 
- 
- 
- 
- 
1941 
- 
- 
- 
- 
1942 
- 
- 
- 
- 
1943 
- 
- 
- 
- 
1944 
- 
- 
- 
- 
1945 
- 
- 
- 
- 
1946 
- 
- 
- 
- 
1947 
- 
- 
- 
- 
1948 
- 
- 
- 
- 
1949 
- 
- 
- 
- 
 
 
geen foto beschikbaar
geen foto beschikbaar
 
Zeemansgraven Nederlandsch Oost-IndiŽ
1940 - 1945 

Tijdens de oorlog gingen enkele Nederlandse oorlogsbodems door Japanse aanvallen verloren, waarbij militairen omkwamen. Het betrof de onderzeeboot O 16, de mijnenlegger Prins van Oranje, de Hr. Ms. De Ruyter en de de Hr. Ms. Java. De ondergang van deze laatste twee schepen wordt als een aparte gebeurtenis beschreven (Slag in de Javazee).

Binnen de Indische archipel werden door de Japanners grote groepen geallieerde krijgsgevangenen overzee getransporteerd om aan grote projecten tewerkgesteld te worden. De meeste scheepstransporten waren voor de krijgsgevangenen een verschrikking. Zij beseften heel goed dat hun schip het doelwit kon zijn van een geallieerde bom of torpedo. Duizenden mannen waren dicht opeengepakt in de smerige, benauwde en nauwelijks geventileerde ruimen van de doorgaans trage schepen. De gevangenen kregen weinig te eten en nog minder te drinken, waren regelmatig zeeziek, en niet zelden door dysenterie te verzwakt om op de aangewezen plek hun behoeften te doen. Ook zonder geallieerde aanvallen kwamen dan ook veel gevangenen tijdens de reis om het leven.

Door de geallieerden zijn tijdens de oorlog in AziŽ tientallen Japanse transportschepen aangevallen, waarbij circa 3.600 Nederlandse en Indo-Europese krijgsgevangenen, en een onbekend aantal inheemse arbeiders om het leven zijn gekomen. De Japanse transportschepen betrof de Harakiku Maru, de Tamahoku Maru, een onbekend Japans schip, de Fuji Maru, de Junyo Maru en de Suez Maru. De ondergang van deze laatste drie schepen wordt als een aparte gebeurtenis beschreven.

Bron: http://www.indischekamparchieven.nl/nl/bezetting-en-bersiap/over-de-kampen/transporten.

 
 
 
Personen
 
HPG  HOEIJMAKERS

Hendrikus Petrus Gerardus Hoeijmakers, 43 jaar, op 5 november 1900 te Venlo geboren...

   
CCJ  VAN  AKEN

Clemens Caspar Johannes van Aken, 40 jaar, op 4 december 1901 te Venlo geboren, voo...

   
SchoerenCPM
CPM  SCHOEREN

Conraad (Coen) Petrus Matheus Schoeren, 43 jaar, adjudantkwartiermeester in het Ned...

   
LCL  DINGS

Leonardus Conrardus Lodewijk Dings, 39 jaar, op 29 mei 1902 te Venlo geboren, voorh...

   
JMP  VAN  KAMPEN

Johannes Marcus Petrus van Kampen, 26 jaar, op 11 oktober 1915 te Venlo geboren, vo...

   
 Compleet overzicht personen