Wilhelmus Josephus Petrus Maria van Rooy, 43 jaar, op 14 december 1900 te Cuijk geboren, arts, wonende Hamburgersingel 7 te Venlo (akte 456/1944). Laatste rustplaats op de algemene begraafplaats te Venlo, grafnummer S 63.
Van Rooij werd in 1933 chef van de geneeskundige dienst bij het garnizoen in Venlo, tevens huisarts. Tijdens de mobilisatie en de oorlogsdagen van mei 1940 was hij arts bij het 2e Grensbataljon in Venlo en omgeving. Hij werd krijgsgevangen gemaakt en korte tijd geïnterneerd. In augustus 1940 verliet hij de militaire dienst, maar bleef huisarts. Aan een oproep om arts te worden bij de Arbeidsdienst gaf hij geen gehoor; hij was wèl actief in de illegaliteit. Van Rooij was ook arts-leider en commandant van de Transportcolonne en de Dames-Helpstersgroep en vanaf 1939 tevens vice-voorzitter van het Rode Kruis. Ook was hij van 1937-1943 voorzitter van Voetbalvereniging Venlosche Boys.(1) Na de overgave van Nederland werd Van Rooy enige tijd geïnterneerd in het kamp Langwassen in Weinsberg bij Neurenberg.(2) Op 15 mei 1942 moesten de voormalige beroepsmilitairen zich in een aantal kazernes melden om in krijgsgevangenschap afgevoerd te worden. Van Rooij kwam in Stanislau in Polen terecht, maar werd na enige tijd vrijgelaten.
Op 3 oktober 1944 werd dokter Van Rooij met nog 11 andere prominente Venlonaren door de Duitsers in gijzeling genomen om daarmee de animo onder de Venlonaren voor schansarbeid aan de anti-tankgracht te verhogen. Negen dagen later werd hij vrijgelaten. Omdat zijn woonhuis aan de Deken van Oppensingel door de Duitsers in beslag was genomen, bracht hij met zijn gezin de nacht door bij de buren (nu tandarts Berendsen). De volgende dag was vrijdag 13 oktober 1944. De dag waarop Venlo het eerste van dertien bombardementen te verduren kreeg. De geweldige luchtdruk die de ontploffende bommen veroorzaakten deed een glazen deur in het huis waar de familie Van Rooij verbleef versplinteren. Een rondvliegende glasscherf trof dokter Van Rooij dodelijk. Op dinsdag 17 oktober werd hij met nog 40 andere slachtoffers van dit bombardement begraven in een gemeenschappelijk graf op de begraafplaats aan de Wylrehofweg. Later werd hij daar herbegraven.(3) Zijn naam komt voor op een herdenkingsplaquette in het gebouw van het Rode Kruis in Den Haag.
1) L.H. Beurskens, Onze dooden uit den Tweeden Wereldoorlog 1940-1945 (Maastricht : KNVB afd. Limburg, 1947) p. 60. 2) Aanvullende informatie ontvangen van mevrouw I. van Rooy, d.d. 2 augustus 2007. 3) Verdere bronnen: M. Bergevoet, 'Venlonaren (van vroeger) dr. W. van Rooij', in: Kontakt 24 nr. 6 (1-3-1995) blz. 9; L. Brueren, Authentieke verhalen van mensen uit de regio Venlo, p. 41-42. |